zgomotAstazi o  sa aflam cateva informatii utile despre influenta zgomotului asupra organismului uman. De mult timp vroiam sa citesc aceste informatii, pe care o sa la impartasesc mai jos cu voi. Personal, imi place sa stau departe de zgomot, deoarece din cate o sa vedeti, dauneaza sanatatii si are destul de multe efecte nedorite. Cum sunt o persoana mai linistita, uitati mai jos ce am gasit despre zgomot:

Zgomotul reprezinta sunetul al carui spectru acustic este format din linii care corespund unor frecvente combinate haotic. Zgomotul de fond care se asociaza strazilor, imobilelor este cel mai iritant dintre toate formele mediului.

In orasele super populate, zgomotul este produs indeosebi de autovehicule si alte mijloace de transport, precum si de industrie, si are un efect nociv asupra sanatatii si capacitatii de munca a oamenilor.

Zgomotul excesiv produce leziuni la nivelul urechii, de asemenea, el este si cel care favorizeaza tahicardia, hipertensiunea arteriala, vasoconstrictia, tulburarile gastrice sau modificarile secretiei de adrenalina (deoarece sunt afectate glandele cu secretie interna).

De asemenea, excesul de zgomot poate duce la o scadere accentuata a vederii la lumina slaba sau la o restrangere a campului vizual. Zgomotul afecteaza si sitemul nervos prin aparitia unei stari de oboseala accentuata.

Tot zgomotul poate produce si perturbari ale somnului, tulburari de memorie si atentie, si ca un efect secundar, poate aparea anxietatea.

Pentru ca zgomotul are multiple actiuni asupra organismului omului, rezulta ca trebuie luate si unele masuri de protectie impotriva actiunii sale nocive. De obicei, se instituie masuri de planificare si sistematizare a localitatilor, masuri tehnice, masuri administrative si de stabilire a nivelului maxim admisibil al zgomotului.

Masurile de sistematizare si planificare a localitatilor trebuie sa cuprinda pentru cartierele de blocuri strazi largi; casele nu trebuie construite la marginea strazii si trotuarului; spatiile verzi trebuie sa ocupe suprafete intinse pentru ca ele au rolul de a estompa zgomotul din strada. De asemenea, uneori este nevoie sa se foloseasca anumite materiale de izolare antifonica in locuintele si in institutiile predispuse la zgomot excesiv.

Masurile tehnice constau in schimbarea vehiculelor de transport care produc zgomot intens.

In ceea ce priveste nivelul maxim admisibil al zgomotului, se considera ca intensitatea admisa sa fie nu mai mare de 35-50 decibeli.

Cam asta e tot ce am aflat eu, sper sa mai gasesc informatii pentru voi, cei care cititi mereu acest blog. Si cand spun informatii, ma refer la idei utile, stiri si lucruri de actualitate, care trebuie puse in prim plan.